Μεντιλίμπαρ vs Έμερι: Ο ισπανικός «εμφύλιος» με φόντο τους πέντε ευρωπαϊκούς τίτλους και το... ραντεβού με την ιστορία

ελλαδα

bet365

Το Gazzetta μπαίνει στη... μάχη του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ και του Ουνάι Έμερι λίγα 24ωρα πριν την πρώτη σέντρα στο Ολυμπιακός - Άστον Βίλα, όπου ο νικητής θα γράψει ιστορία για την ομάδα του.

«Πριν από είκοσι χρόνια παίξαμε πρώτη φορά αντίπαλοι. Γνωριζόμαστε από τότε, ανεβήκαμε μαζί στη La Liga με την Αλμερία εκείνος και με τη Βαγιαδολίδ εγώ, έχουμε κοινή πορεία. Παίξαμε αντίπαλοι πολλές φορές με διαφορετικές ομάδες.

Στις περισσότερες αναμετρήσεις τα παιχνίδια είναι ισορροπημένα. Δεν νομίζω ότι κάποιος υπερτερεί πολύ του άλλου. Έχω αλλάξει λιγότερο. Ο Έμερι περισσότερο κι αυτό που τον ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι εστιάζει πάρα πολύ στη λεπτομέρεια για να τις ελέγξει πριν από κάθε αγώνα περισσότερο από όσο εμείς».

Αυτά ήταν τα λόγια του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ένα 24ωρο πριν τη ρεβάνς των ημιτελικών του Conference League όπου ο προπονητής του Ολυμπιακού θα συναντήσει για 15η φορά τον Ουνάι Έμερι.

«Με ξέρει καλά ο Μεντιλίμπαρ, όπως τον ξέρω κι εγώ. Ο Μεντιλίμπαρ είναι ένας εξαιρετικός προπονητής στην Ισπανία, το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού συνάδει με τη φιλοσοφία του. Είναι φαβορί ο Ολυμπιακός, σαφώς, για την πρόκριση. Δεν ήταν έκπληξη για μένα, όπως έπαιζε ο Ολυμπιακός ήταν όλη η ιδέα του Μεντιλίμπαρ αποτυπωμένη στον αγωνιστικό χώρο», ήταν η «απάντηση» του Έμερι για τον Μεντιλίμπαρ στη συνέντευξη Τύπου πριν το ματς με τον Ολυμπιακό.

Μία ισπανική μονομαχία που σε επαγγελματικό επίπεδο κρατάει από το 2007 και φτάνει μέχρι και σήμερα, 17 χρόνια μετά, με τους δύο κόουτς να έχουν κάνει τη δική τους διαδρομή και να έχουν χαράξει μία ιδιαίτερη πορεία στα ευρωπαϊκά γήπεδα.

Το Gazzetta σας μεταφέρει τις μάχες που έχουν δώσει, ο ρόλος του... αουτσάιντερ, η σύνδεση της Σεβίλλης και οι λέξεις πίσω από την... ψυχρή χειραψία.

Οι πέντε νίκες του Μεντιλίμπαρ ως... αουτσάιντερ

Συνολικά οι δύο συμπατριώτες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι 14 φορές και τις 13 από αυτές, στο ισπανικό πρωτάθλημα. Ο Μεντιλίμπαρ μετράει τέσσερις νίκες έναντι των επτά που έχει ο Έμερι, ενώ μόλις δύο ματς έχουν λήξει ισόπαλα.

Μέσα σε αυτές προστέθηκε και το ιστορικό διπλό του Ολυμπιακού στην έδρα της Άστον Βίλα, με τον Μεντιλίμπαρ να φτάνει τις πέντε νίκες κόντρα στον συμπατριώτη του, ωστόσο αυτό που ξεχωρίζει είναι ο τρόπος που έχει φτάσει σε αυτές.

Ο 62χρονος προπονητής ήταν πάντα σε ρόλο... αουτσάιντερ κόντρα στον Έμερι, όπου εκτός από τον Ολυμπιακό, τον αντιμετώπισε και με τις Οσασούνα και Βαγιαδολίδ. Ας τα πάρουμε την σειρά:

  • Βαγιαδολίδ (Μεντιλίμπαρ) - Αλμερία (Έμερι) 1-0
  • Βαλένθια (Έμερι) - Βαγιαδολίδ (Μεντιλίμπαρ) 1-2
  • Οσασούνα (Μεντιλίμπαρ) - Βαλένθια (Έμερι) 1-0
  • Οσασούνα (Μεντιλίμπαρ) - Σεβίλλη (Έμερι) 2-1

Για να αντιληφθούμε τις διαφορές, σε όλα τα ματς, ο Έμερι είχε την ομάδα του πάνω από την 10άδα ενώ ο Μεντιλίμπαρ ήταν πιο χαμηλά στον βαθμολογικό πίνακα. Ειδικά το 2011, όταν ήταν στην Οσασούνα, η ομάδα βρισκόταν στην 16η θέση και η Βαλένθια του Έμερι στην 3η θέση, όταν ήρθε η νίκη με 1-0.

Αντίστοιχη επιτυχία, με την ίδια ομάδα ο Μεντιλίμπαρ, ήταν το 2013 όταν επικράτησε με 2-1 της 9ης Σεβίλλης, όντας στην 15η θέση του βαθμολογικού πίνακα για την 37η αγωνιστική της La Liga.

Φυσικά, το ίδιο ισχύει και ως προπονητής του Ολυμπιακού, όπου έφυγε από την έδρα της Άστον Βίλα με το ευρύ 4-2 για το πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών του Conference League παρότι η αγγλική ομάδα είναι στην 4η θέση της Premier League και θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση.

Και οι δύο μαζί έχουν πέντε ευρωπαϊκά αλλά του Μεντιλίμπαρ έχει ιδιαίτερη χροιά

Η μάχη τους με φόντο το Άστον Βίλα-Ολυμπιακός αλλά και τη ρεβάνς, είναι με τα πέντε ευρωπαϊκά τρόπαια που έχουν κατακτήσει και συγκεκριμένα του Europa League. Ο Ουνάι Έμερι το έχει κατακτήσει τέσσερις φορές ενώ ο Μεντιλίμπαρ μόλις μία, έχοντας ξεχωριστή θέση στην ιστορία της Σεβίλλης (έχουν προσφέρει συνολικά τέσσερα τέτοια τρόπαια).

Ωστόσο ο Μεντιλίμπαρ το έχει πετύχει με έναν ιδιαίτερο τρόπο, τον οποίο ο Έμερι δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής. Σε όλες τις φορές που πανηγύρισε τον συγκεκριμένο τίτλο, ο Ισπανός προπονητής ήταν στην κάθε ομάδα από την αρχή της σεζόν, σε αντίθεση με τον κόουτς του Ολυμπιακού που τη μία φορά που το κατάφερε, ανέλαβε Μάρτη μήνα.

Συγκεκριμένα, την περσινή σεζόν, ανέλαβε την ομάδα της Ανδαλουσίας στις 21/03, με τη Σεβίλλη να είναι στην 15η θέση έπειτα από 26 αγωνιστικές και στο +6 από την επικίνδυνη ζώνη αλλά και στο -16 από τις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

Ουσιαστικά ο Μεντιλίμπαρ κλήθηκε να... μαζέψει όσα μπορούσε από την ομάδα, η οποία βρισκόταν και στα προημιτελικά του Europa League αντίπαλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Από τη στιγμή που ανέλαβε, η Σεβίλλη πέτυχε συνολικά έξι νίκες στα τελευταία 11 ματς, μία παραπάνω από όσες είχε συνολικά μέχρι την 27η αγωνιστική.

Το πιο... τρελό που έκανε ο τεχνικός του Ολυμπιακού είναι ότι κατέκτησε το Europa League αφήνοντας εκτός τη Μάντσεστερ Γιουνάινεντ (2-2, 3-0) και τη Γιουβέντους (1-1, 2-1) ενώ νίκησε στον τελικό στη διαδικασία των πέναλτι, τη Ρόμα.

Η «ψυχρή» χειραψία και η viral εικόνα

Τα περισσότερα βλέμματα από το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό δεν ήταν τα τράβηξε η στιγμή πριν τη σέντρα με τη... ζεστή αγκαλιά των δύο Ισπανών αλλά με την ψυχρή χειραψία του Έμερι προς τον προπονητή των «ερυθρολεύκων».

Συγκεκριμένα, με τη λήξη του ματς, ο κόουτς της Βίλα έδωσε το χέρι του στον Μεντιλίμπαρ χωρίς καν να τον... κοιτάξει και αμέσως έφυγε προς την αντίθετη κατεύθυνση και τα αποδυτήρια, δείχνοντας τον εκνευρισμό του για την ήττα.

Να θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός ήταν καταιγιστικός στο Villa Park, προηγήθηκε στο ημίωρο με 0-2 και παρότι ισοφαρίστηκε σε 2-2, κατάφερε να φύγει με τη νίκη και το 2-4, παίρνοντας προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς.

Βέβαια δεν ήταν η μοναδική εικόνα που έκανε έγινε viral. Ένα στιγμιότυπο από το 78ο λεπτό ήταν αυτό που... κέρδισε τις «καρδιές» των ανθρώπων του twitter. Είναι η στιγμή που ο πίνακας του σκορ έδειχνε 2-4 υπέρ του Ολυμπιακού και ο Μεντιλίμπαρ (όπως και σε όλο το παιχνίδι) είναι όρθιος και δίνει οδηγίες.

Ο Έμερι βρίσκεται ακριβώς πίσω του, καθισμένος πάνω στις διαφημιστικές ταμπέλες και με μία στάση σώματος που δήλωνε πως «έχω σηκώσει τα χέρια ψηλά».

Mind games, «made in Spain»

«Παιχνίδια μυαλού». Μία στρατηγική που έχουμε απολαύσει ουκ ολίγες φορές από τους προπονητές στο ποδόσφαιρο και ειδικά στην Ισπανία, όπου οι κόουτς γνωρίζουν πως θα μπορούν να... απροσανατολίσουν τον αντίπαλο μέσα από τις επιλογές αλλά και τις δηλώσεις τους.

Ας τα πάρουμε από την αρχή. Στη συνέντευξη Τύπου πριν το πρώτο παιχνίδι, ο Έμερι είπε: «Όταν πηγαίνεις σε τέτοιο επίπεδο θα παίξεις με έμπειρες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός. Είναι ομάδα με πολλούς διεθνείς. Τους σεβόμαστε και είναι φοβερό το να παίζουμε στην Ευρώπη».

Από την πλευρά του ο Μεντιλίμπαρ, ανέφερε: «Παίζουμε με μία μεγάλη ομάδα της Premier League, αλλά δεν θα πρέπει να έχουμε το φόβο αυτό, ότι παίζουμε με μία μεγάλη ομάδα της Premier».

Μετά το ματς, στις δηλώσεις, ο προπονητής της Άστον Βίλα είπε: «Ο Ολυμπιακός είναι τo φαβορί και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Θα προσπαθήσουμε την επόμενη εβδομάδα για να κάνουμε την ανατροπή».

Πιο... μαζεμένος ήταν ο νικητής, Μεντιλίμπαρ: «Λείπουν 90 λεπτά, να είμαστε συγκεντρωμένοι, να μην την υποτιμήσουμε, είναι καλή ομάδα, να απολαύσουμε τη σημερινή μας επιτυχία, όμως τίποτα δεν έχει κριθεί».

Και φτάνουμε τώρα στο pre game της ρεβάνς, όπου οι δύο προπονητές μίλησαν στη συνέντευξη Τύπου παίζοντας ξανά ένα «πινγκ-πονγκ» δηλώσεων.

Ο Μεντιλίμπαρ αρχικά έδειξε τον απόλυτο σεβασμό του για τον Έμερι αλλά και την Άστον Βίλα, τονίζοντας για το κομμάτι του φαβορί: «Μία πρόκριση κρίνεται σε δύο παιχνίδια και όχι σε ένα. Θα παίξουμε με σοβαρότητα για να προκριθούμε. Υπάρχουν πιθανότητες και για τις δύο ομάδες».

Και στη συνέχεια στάθηκε στον συμπατριώτη του: «Πριν από είκοσι χρόνια παίξαμε πρώτη φορά αντίπαλοι. Γνωριζόμαστε από τότε, ανεβήκαμε μαζί στη La Liga με την Αλμερία εκείνος και με τη Βαγιαδολίδ εγώ, έχουμε κοινή πορεία. Παίξαμε αντίπαλοι πολλές φορές με διαφορετικές ομάδες. Στις περισσότερες αναμετρήσεις τα παιχνίδια είναι ισορροπημένα. Δεν νομίζω ότι κάποιος υπερτερεί πολύ του άλλου. Έχω αλλάξει λιγότερο. Ο Έμερι περισσότερο κι αυτό που τον ξεχωρίζει είναι το γεγονός ότι εστιάζει πάρα πολύ στη λεπτομέρεια για να τις ελέγξει πριν από κάθε αγώνα περισσότερο από όσο εμείς. Αυτό που γνωρίζω σίγουρα είναι ότι ο Έμερι πιστεύει ότι μπορεί να μας αποκλείσει και να προκριθεί. Θέλει πάρα πολύ να το κάνει κι αυτό είναι το μεγάλο όπλο του».

Ο Έμερι από την άλλη, παρότι ο Μεντιλίμπαρ είχε αναφέρει πως «ξάφνιασε» την Άστον Βίλα με αυτή τη νίκη, ο ίδιος ξεκαθάρισε: «Είναι φαβορί ο Ολυμπιακός, σαφώς, για την πρόκριση. Δεν ήταν έκπληξη για μένα, όπως έπαιζε ο Ολυμπιακός ήταν όλη η ιδέα του Μεντιλίμπαρ αποτυπωμένη στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός είναι μία πολύ έμπειρη ομάδα στην Ευρώπη, άρα δεν ήταν κάποια έκπληξη για μένα».

Αυτή η ισπανική μάχη θα μεταφερθεί στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης» όπου αμφότεροι θα γράψουν ιστορία αν καταφέρουν να κλείσουν το εισιτήριο για τον τελικό του Conference League.

Ο Ολυμπιακός θα πάει για πρώτη φορά στην ιστορία σε ευρωπαϊκό τελικό στο ποδόσφαιρο και η Άστον Βίλα θα θυμηθεί την εποχή του 1982 όταν κατέκτησε το μοναδικό ευρωπαϊκό τρόπαιο.

@Photo credits: eurokinissi
 

EUROPA CONFERENCE LEAGUE Τελευταία Νέα