Ολυμπιακός: Οι 9 μήνες Ευρώπης (!), η επιλογή «να φτύσει αίμα» και οι Άγγλοι στο Καραϊσκάκη!

Ολυμπιακός: Οι 9 μήνες Ευρώπης (!), η επιλογή «να φτύσει αίμα» και οι Άγγλοι στο Καραϊσκάκη!

Ολυμπιακός: Οι 9 μήνες Ευρώπης (!), η επιλογή «να φτύσει αίμα» και οι Άγγλοι στο Καραϊσκάκη!

bet365

Ο Κ. Κ. Νικολακόπουλος προσεγγίζει στο blog του στο gazzetta με το δικό του τρόπο την αποψινή μεγάλη ρεβάνς του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα.

Πέρασαν εννιά ολόκληροι μήνες από το ξεκίνημα της φετινής ευρωπαϊκής προσπάθειας του Ολυμπιακού, από εκείνο το 1-0 επί της Γκενκ στο Καραϊσκάκη στις 10 Αυγούστου!

Οι «ερυθρόλευκοι» σε μία πορεία μέσα από «χίλια μύρια» κύματα πέρασαν τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, συνέχισαν στα νοκ άουτ του Κόνφερενς Λιγκ μέσω της φάσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ και να που σήμερα, μετά από 17 αγώνες (μισό πρωτάθλημα!!!), είναι ένα βήμα μακριά από τον τελικό της διοργάνωσης! Τόσο κοντά, βάσει της φοβερής νίκης τους με 4-2 στον πρώτο αγώνα, αλλά και τόσο μακριά, βάσει της δυναμικότητας του αντιπάλου τους, της 4ης καλύτερης ομάδας του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος.

Η Άστον Βίλα είναι η τελευταία ομάδα από την Πρέμιερ Λιγκ που συνεχίζει στην Ευρώπη. Οι άλλες αποκλείστηκαν στα νοκ άουτ από τη Ρεάλ Μαδρίτης (η Σίτι), την Μπάγερν Μονάχου (η Άρσεναλ), την Αταλάντα (η Λίβερπουλ), την Μπάγερ Λέβερκουζεν (η Γουέστ Χαμ) και τη Ρόμα (η Μπράϊτον), δηλαδή συλλόγους-θηρία η, τέλος πάντων από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ακόμη κι ο αποκλεισμός της Νιούκαστλ στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ήταν με αντιπάλους τους Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Μίλαν…

Εάν ο Ολυμπιακός αποκλείσει την Άστον Βίλα θα είναι η δεύτερη ομάδα φέτος στα Κύπελλα Ευρώπης που κάνει τέτοιο κατόρθωμα, δηλαδή ένας σύλλογος μακριά από τα σημαντικά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα να βγάζει νοκ άουτ κάποιο κλαμπ από την Πρέμιερ Λιγκ. Η άλλη ήταν η Κοπεγχάγη που στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ είχε προσπεράσει τη Γιουνάϊτεντ.

Τεράστια υπόθεση που έχει φτάσει έως εδώ η ομάδα του Μεντιλίμπαρ-της αξίζουν πολλά μπράβο, όπως και σε όλο τον οργανισμό Ολυμπιακός. Από την στιγμή, όμως, που ακριβώς έφτασε έως εδώ, η επιλογή είναι μία: να φτύσει αίμα για να πάει και στον τελικό! Η ατυχία κτύπησε την πόρτα της στο πιο κρίσιμο σημείο, με τραυματισμούς δύο παικτών που παίζουν στην ίδια θέση-ό,τι το χειρότερο-αλλά εάν χρειαστεί και με Ρέτσο η, Μασούρα η, Αποστολόπουλο αριστερό μπακ, ο Ολυμπιακός πρέπει να παλέψει έως το τελευταίο λεπτό για το καλύτερο αποτέλεσμα, την πρόκριση.

ΟΛΥ

Το Καραϊσκάκη είναι μία έδρα στην οποία δεν…καλοπερνάνε οι αγγλικές ομάδες, ακόμη και οι πιο ισχυρές. Από το παλιό Καραϊσκάκη, στο οποίο ο Ολυμπιακός είχε νικήσει την Τότεναμ με 1-0 κι είχε φέρει 2-2 με τη Γουέστ Χαμ. Ακόμη περισσότερο στην πιο σύγχρονη εκδοχή του φαληρικού γηπέδου, μέσα στο οποίο έχουν λυγίσει η Λίβερπουλ (1-0), η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ (2-0), η Άρσεναλ (τρεις στη σειρά, με 1-0, 2-1 και 3-1), η Μπέρνλι (3-1), φέτος κι η Γουέστ Χαμ (2-1). Και δεν έχουν περάσει η Τσέλσι (0-0), η Τότεναμ (2-2), η Γουλβς (1-1). Βλέπουμε δηλαδή οκτώ νίκες και τέσσερις ισοπαλίες σε 12 επισκέψεις των Άγγλων στον Πειραιά. Υπάρχουν και τα άτυχα αποτελέσματα. Όχι πολλά, όμως: οι πέντε ήττες, από την Άρσεναλ (τρεις στη σειρά επίσης με 0-3, 0-1, 1-3) κι από τις Σίτι (0-1), Νιούκαστλ (1-3).

Αυτή είναι η μία αλήθεια: η άλλη αλήθεια είναι ότι οι Άγγλοι συνήθως όταν θέλουν ένα αποτέλεσμα για να πάρουν την πρόκριση, το παίρνουν από τον Ολυμπιακό. Συνήθως μέσα στην Αγγλία: η Λίβερπουλ με το 3-1 στο Άνφιλντ, η Γιουνάϊτεντ με το 3-0 στο Όλντ Τράφορντ, η Τσέλσι με το 3-0, η Τότεναμ με το 4-2 κι η Γουέστ Χαμ με το 1-0 στο Λονδίνο, η Γουλβς με το 1-0 στο Μολινό. Αλλά κάποιες φορές και εδώ: η Άρσεναλ κι η Νιούκαστλ με τις νίκες 3-1 και κυρίως πάλι η Άρσεναλ με εκείνο το 3-0 το Δεκέμβριο του 2015. Όπως δε βλέπουμε, συνληθως το παίρνουν μκαι με τριάρες…

Κατά κάποιο τρόπο εκείνη η ρεβάνς έχει ομοιότητες με τη σημερινή, υπό την έννοια ότι όπως τώρα ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει 4-2 εκτός έδρας την Άστον Βίλα και προκρίνεται ακόμη κι αν χάσει με ένα γκολ διαφορά, έτσι και τότε ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει 3-2 εκτός έδρας την Άρσεναλ και προκρίνονταν στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ ακόμη κι αν έχανε 0-1 η, 1-2. Ίσως δε εκείνο το 0-3 από την Άρσεναλ να πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ανάλυσης ενόψει του αποψινού επαναληπτικού, ώστε να γίνει κατανοητό πρώτον ότι καμία νίκη δεν είναι αρκετή αν δεν συνοδευθεί από αρκούντως καλό αποτέλεσμα στη ρεβάνς και δεύτερον ότι δεν πρέπει ποτέ να βασίζεσαι για να προκριθείς σε ήττα. Γιατί συνήθως στο ποδόσφαιρο το 0-1 φέρνει και το 0-2 κλπ.

ολυ

Συνταγές δεν υπάρχουν σε τέτοια μεγάλα παιχνίδια. Ναι, κατανοούμε όλοι ότι το ποιος θα σκοράρει πρώτος μπορεί να είναι κλειδί, αλλά τίποτα δεν σε διασφαλίζει σε αυτό το επίπεδο. Ο Ολυμπιακός κέρδιζε 2-0 στην Τότεναμ και τελικά έχασε 2-4, κέρδιζε 1-0 στη Λίβερπουλ κι έχασε 1-3. Αλλά και έχανε 0-2 από την Τότεναμ και ισοφάρισε σε 2-2, έχανε 0-1 από την Άρσεναλ και κέρδισε 2-1. Καραϊσκάκη είναι αυτό. Θα παίξει το ρόλο του.

Άσχετο: Το γούρι του Μεντιλίμπαρ στο πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Άστον Βίλα ήταν η παρουσία του μάνατζερ του στο Βίλα Παρκ. Ο Ινιάκι Ιμπάνιεθ, ατζέντης και του Βαλβέρδε, ήταν εκεί, πάντα δίπλα στον Μεντιλίμπαρ, με τον οποίο συνεργάζονται πάνω από 15 χρόνια! Ο Ιμπάνιεθ ήταν και μάνατζερ του Έμερι μέχρι πριν λίγα χρόνια, με τον νυν προπονητή της Άστον Βίλα να αλλάζει μανατζερική στέγη κάποια στιγμή και να υπογράφει με τον περίφημο Πορτογάλο Ζόρζε Μέντες.

Η φωτογραφία της ημέρας:

Ο Ολυμπιακός απόψε πρέπει να κυνηγήσει γκολ. Κι όχι μόνο ένα γκολ! Νομίζω ότι ίσως είναι υποχρεωτική συνθήκη, εάν θέλει να περάσει. Θα είναι ιδανικό να συνεχίσει ο Φορτούνης τις λαμπερές, αλλά και γεμάτες ουσία (βλέπε γκολ κι ασίστ), εμφανίσεις του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια στο Καραϊσκάκη, αλλά αμφιβάλλω αν κι αυτό φτάνει!

Η ομάδα έχει ανάγκη τόσο τις καλές σέντρες του Ρόντινεϊ, που τόσο της έχουν λείψει εδώ και πάρα πολύ καιρό, όσο και τα γκολ και τις ασίστ του Ποντένσε, που ενώ εκτός έδρας κάνει θαύματα, μέσα στο Καραϊσκάκη λίγες φορές έχει πραγματικά κάνει τη διαφορά, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Ολυμπιακού. Με εξαίρεση εκείνο το εύκολο 5-2 με την Τόπολα.

ολυ

Είναι καλό για την ομάδα ότι ο Τζολάκης σε αυτά τα 12 παιχνίδια του στα οποία υπερασπίζεται την «ερυθρόλευκη» εστία έχει μάξιμουμ παθητικό δύο γκολ, ενώ με ενδιαφέρον περιμένουμε την παρουσία του Κίνι, που έχει να παίξει βασικός σε ευρωπαίκό παιχνίδι από τον περασμένο Αύγουστο, τότε στα παιχνίδια με Γκενκ (1-0, 1-1) και Τσουκάριτσκι (3-1). Έκτοτε, οι συμμετοχές του στην Ευρώπη είναι ολιγόλεπτες.

Και για το τέλος ένα Emoji

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.