Ομόνοια: Το προφίλ του νέου τεχνικού Ρεκντάλ
Ο Κιέτιλ Ρεκντάλ είναι λοιπόν ο διάδοχος του Σωφρόνη Αυγουστή στην Ομόνοια, με τις δύο πλευρές να φτάνουν σε συμφωνία για συμβόλαιο διάρκειας 1,5 + 1 χρόνια. Είχαμε προϊδεάσει από χθες όταν όλοι θεωρούσαν σίγουρη τη συμφωνία με Νταμπράουσκας, ότι το deal όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά θα χαλούσε, αν δεν υποχωρούσε η πλευρά του Λιθουανού από ένα όρο, που για κάποιους μπορεί και να θεωρηθεί ήσσονος σημασίας, αλλά για την Ομόνοια ο παραγκωνισμός πετυχημένου μέλους του προπονητικού τημ, αποτέλεσε «κόκκινη γραμμή».
Εξού και το ναυάγιο. Μιλούσαμε επίσης για έτοιμο plan b, το οποίο εν τελεί τέθηκε σε ισχύ και αιφνιδιαστικά το μεσημέρι ήρθε και η ανακοίνωση. Αυτά όσον αφορά το story πρόσληψης του νέου κόουτς.
Ο κ. Ρεκντάλ αναλαμβάνει ένα ρόστερ που το πιστεύει όπως τόνισε στους διοικούντες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με σκληρή δουλειά με τους υπάρχοντες και κάποιες αναγκαίες προσθήκες, που θα γίνουν, το «τριφύλλι» θα πάρει τα πάνω του.
Πρόκειται για τον δεύτερο Νορβηγό προπονητή στην ιστορία της Λευκωσιάτικης ομάδας και τον πρώτο μόλις μετά από δύο χρόνια, όταν αποχώρησε ο Χένινγκ Μπεργκ, που είχε οδηγήσει την Ομόνοια σε τίτλους και ευρωπαϊκές επιτυχίες. Βέβαια, η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση είναι πως μιλάμε για επιλογή του επίσης Σκανδιναβού, Γιέσπερ Γιάνσον, καθότι ο Σουηδός αθλητικός διευθυντής είναι εκείνος που ανέλαβε να «υποδείξει» το νέο αφεντικό στο «Ηλίας Πούλος». Και από την πρώτη στιγμή είχα καταλήξει στους δυο, Νταμπράουσκας και Ρεκντάλ, έχοντας προσωπική άποψη και «τρέχοντας» άμεσα τις προσωπικές συνεντεύξεις με την 5αμελή ομάδα, ώστε να μη χαθεί χρόνος μεν, αλλά να γίνει μια πολύ σωστή επιλογή. ´Αλλωστε το «στοίχημα» καλείται να είναι επιτυχημένο, αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.
Το επιθετικό προφίλ του κόουτς και μια σύντομη αναδρομή
Ψάχνοντας πληροφορίες για τον 55άχρονο τεχνικό φαίνεται πως πρόκειται για έναν απαιτητικό τεχνικό, θιασώτη του επιθετικού στιλ παιχνιδιού. Έντονη προσωπικότητα, ενίοτε εκρηκτικός, εργασιομανής, με τεχνογνωσία και μεγάλες απαιτήσεις από τους παίκτες του.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προπονητής της Βαλερένγκα, όπου ήταν και η πρώτη φορά που ανέλαβε ομάδα ως προπονητής, άλλαξε εντελώς το προφίλ. Και «επέβαλε» νόμους, καθώς είναι τελειομανής και έβαλε άμεσα το στίγμα του, με αποτέλεσμα να την απογειώσει. Έδωσε τεράστια έμφαση στην φυσική κατάσταση, τα πολλά τρεξίματα και τη δύναμη με αποτέλεσμα η ομάδα να γίνει εξαίρετη στο fitness, άκρως ανταγωνιστική κι απ’ την Β’ κατηγορία όχι μόνο να ανέβει στην Α’ , αλλά επί των ημερών του να θριαμβεύσει κατακτώντας το Νταμπλ.
Σειρά είχε η Λιρς, ομάδα του Βελγίου με το πέρασμά του να είναι σύντομο καθώς μέτρησε μόνο 16 αναμετρήσεις με απολογισμό τέσσερεις νίκες, πέντε ισοπαλίες και εφτά ισοπαλίες. Έπειτα συνέχισε το…ταξίδι του στο εξωτερικό αναλαμβάνοντας τη Γερμανική Καϊσερσλάουτερν, για 21 αγώνες στη Β’ κατηγορία (από τον Ιούλιου του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2008). Η εκεί του πορεία δεν ήταν η αναμενόμενη και κατέγραψε μόλις τέσσερεις νίκες, εφτά ισοπαλίες και 10 ήττες.
Μετά τη…μετανάστευσή του, ήρθε η στιγμή να επιστρέψει στην πατρίδα του. Έτσι, τον Σεπτέμβριο του 2008 ανέλαβε καθήκοντα στην Άλεσουντ με την οποία κατέγραψε μια ονειρική πορεία! Κατέκτησε δύο κύπελλα Νορβηγίας, μένοντας εκεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2012. Σε 153 ματς μέτρησε 64 νίκες, 36 ισοπαλίες και 53 ήττες.
Παρά τις εκπληκτικές σεζόν που έκανε εκεί, ο 55χρονος είχε…αφήσει ανοικτούς λογαριασμούς στη Βαλερένγκα και επέστρεψε στην ομάδα που μεγαλούργησε στις 8 Ιανουαρίου 2013 καταγράφοντας 133 αγώνες έως και τον Δεκέμβριο του 2016 με απολογισμό 55 νίκες, 29 ισοπαλίες και 49 ήττες. Ακολούθησε η Σταρτ με 21 ματς (οκτώ νίκες, τέσσερεις ισοπαλίες και εννέα ήττες), η Χαμαρκαμεράτενε με 54 αναμετρήσεις (33 νίκες, 12 ισοπαλίες και εννέα ήττες).
Τελευταία του ομάδα ήταν η Ρόζενμποργκ, την οποία τερμάτισε στη 3η θέση του πρωταθλήματος Νορβηγίας το 2022. Η ομάδα του ήταν η 3η καλύτερη επίθεση, και απέσπασε θετικά σχόλια από όλους στη χώρα, όμως εκ των πραγμάτων εκείνη τη χρονιά η Μόλντε ήταν εκτός συναγωνισμού με ένα πέρα για πέρα ποιοτικό ρόστερ που λίγο έλειψε να εξασφαλίσει είσοδο στους ομίλους του Champions League (αποκλείστηκε στα πλέι οφ απ’ την Γαλατάσαραϊ).
Σύστημα και τακτική
Αγαπημένο του σύστημα το 3-5-2, αλλά και το 3-4-3, τα οποία εφαρμόζει κατά κόρον, με κάποιες παραλλαγές. Πρόκειται για προπονητή που θέλει να ελέγχει το παιχνίδι με κατοχή, και να δημιουργεί αρκετές επιθέσεις. Συνήθως οι ομάδες του κάνουν high press στον αντίπαλο, ενώ συχνά οι γραμμές είναι συμπαγείς αλλά και πολύ ψηλά στο γήπεδο. Δίνει έμφαση στα δυο μπακ χαφ τα οποία αποτελούσαν πάντοτε όπλο του στην εκδήλωση επιθέσεων. ´Όλα αυτά ως μια πρώτη σκέψη σε συνάρτηση με την Ομόνοια, απαιτούν δραστικό τρόπο αλλαγής παιχνιδιού, αύξηση εντάσεων στις προπονήσεις και στοχευμένη ποιοτική ενίσχυση.
Το παλμαρέ
Σε 585 ματς καριέρας μετρά 243 νίκες, 153 ισοπαλίες και 189 ήττες, ενώ όσον αφορά την τροπαιοθήκη του… απ΄ αυτή ξεχωρίζει αναμφίβολα το πρωτάθλημα Νορβηγίας που πήρε τη σεζόν 2004-2005 με τη Βαλερέγκα. Κατέκτησε επίσης τρία κύπελλα, ένα με τη Βαλερέγκα (2001-2002) και δυο με την Άλεσουντ (2008-2009 και 2010-2011).
Ευρωπαϊκές εμπειρίες έχει αρκετές, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων το ΑΠΟΕΛ τη σεζόν 2012-2013 (με την Άλεσουντ), ωστόσο δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να πανηγυρίσει κάποια πρόκριση στους ομίλους.
Βέβαια, δεν παραλείπεται ότι μετρά κοντά στις 90 συμμετοχές ως ποδοσφαιριστής με την Εθνική Νορβηγίας, σκοράροντας δυο γκολ σε τελικές φάσεις Παγκόσμιου Κυπέλλου, επίδοση ρεκόρ και επίσης, μεταξύ άλλων αγωνίστηκε στην τελική φάση του Τσάμπιονς Λιγκ με τη φανέλα της Χέρτα Βερολίνου. Είναι γενικότερα ένας εκ των σπουδαίων του ποδοσφαίρου της Νορβηγίας ο Κίετιλ Ρέκνταλ. Με παρουσία σε Μπουντεσλίγκα, με Καισερσλάουτερν και Χέρτα, σε Γαλλία με Ρεν, σε Βέλγιο με Λιρς και κυρίως στην πατρίδα του σε Μόλντε και Βαλερένγκα, έχει πλούσιες εμπειρίες σε συλλογικό επίπεδο.
Το σπουδαίοτερο κομμάτι της ποδοσφαιρικής του καριέρα όμως γράφτηκε στην Εθνική του στην οποία κατέγραψε 83 συμμετοχές, σκοράροντας 17 τέρματα. Ήταν μάλιστα παρών σε δύο παγκόσμια κύπελλα. Στην Αμερική το 1994 και στη Γαλλία το 1998.
Πέτυχε μάλιστα ένα από τα πιο ιστορικά, αν όχι το ιστορικότερο γκολ για την Εθνική του. Στις 23 Ιουνίου του 1998 η Νορβηγία αντιμετώπισε τη μετέπειτα φιναλίστ Βραζιλία των Ρονάλντο, Ριβάλντο, Ρομπέρτο Κάρλος, Καφού και με δικό του γκολ η Νορβηγία κέρδισε εκείνο το παιχνίδι στο Βελοντρόμ με 2-1.
Πάτησε Κύπρο ο Ρεκντάλ
Ο νέος κόουτς της Ομόνοιας αφίχθηκε στο νησί μας πριν από λίγο. Ο Νορβηγός κόουτς θα βρίσκεται στον πάγκο για τον επερχόμενο αγώνα ενάντια στη Δόξα το Σάββατο στο ΓΣΠ και θα επιδιώξει να κάνει νικηφόρο ντεμπούτο.
Γενικότερα θέλουν να πιστεύουν ότι τι σύνθημα «είναι τρελλός ο Νορβηγός» που ακουγόταν επί Μπεργκ, θα ακουστεί σύντομα ξανά.
Η Ομόνοια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως αύριο Πέμπτη (11/1), θα παρουσιάσει τον νέο προπονητή της ομάδας, Κγετίλ Ρεντκάλ.
Aναλυτικά:
«Αύριο (11/01), στις 14:45, θα παραθέσουμε Συνέντευξη Τύπου στο Συνεδριακό Κέντρο του ΓΣΠ, για παρουσίαση του νέου προπονητή της ομάδας μας, Kjetil Rekdal».
ΑΓ
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.