Ολυμπιακός: Το καλύτερο plot twist του Μπαρτζώκα

Ολυμπιακός: Το καλύτερο plot twist του Μπαρτζώκα

Plot twist. Μία απροσδόκητη εξέλιξη στην πλοκή, η αναπάντεχη ιστορία που αλλάζει τα δεδομένα. Πόσο απροσδόκητη μπορεί να λογίζεται η παρουσία του Ολυμπιακού στο Final Four. Μετά την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στο Φάληρο, οι «ερυθρόλευκοι» φωνάζουν παρών σε όλα τα μεγάλα ραντεβού, χωρίς εκπλήξεις και τυμπανοκρουσίες.

Το καλύτερο plot twist είναι αυτό που δεν περιμένεις να συμβεί. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε στο Βελιγράδι και το Κάουνας, υπερασπιζόμενος την τιμή της έδρας του. Κάθε νέος δίσκος, όμως, εμπεριέχει και μία εξέλιξη, ακόμα και αν οι παλιοί έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους θρύλους.

Οι «ερυθρόλευκοι» κλήθηκαν να ανατρέψουν παραδόσεις ετών και να κερδίσουν μακριά από τη θαλπωρή του… σπιτιού τους δύο φορές στον δρόμο για το Βερολίνο. Αυτήν τη διαφορά στην ιστορία χρειάστηκε, για να δώσει έναν τόνο μοναδικότητας στην τρίτη του συνεχόμενη παρουσία στο Final Four. Με τον Μπαρτζώκα στην πρώτη γραμμή, να πετυχαίνει το δικό του ολοκαίνουργιο milestone.

Το plot twist στη δική του ιστορία, που έκρυβε πρώτη φορά πρόκριση με μειονέκτημα έδρας. Και δεύτερη φορά break, παρά λίγη ώρα, σε Game 5. Κάθε φορά ξεχωριστή. Από εκείνη την πρόκριση κόντρα στην Εφές το 2013 που εν τέλει οδήγησε τον Ολυμπιακό στο φινάλε της διαδρομής, ως τη Βαρκελώνη και την αποθέωση από τον κόσμο των Πειραιωτών που ταξίδεψε ως το Palau.

Όσο και δυνατός να παραμένει ο Ολυμπιακός επί των ημερών του, αυτή η πρόκριση ίσως αποτελεί και τη σημαντικότερη από κάθε άλλη, αφού το μπάσκετ που έχει στο μυαλό του βγήκε ξανά στον… αφρό παρά τις αντιξοότητες.

image

Ο ανθεκτικός Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα

Η χρονιά για τον Μπαρτζώκα και την ομάδα του, μόνο όπως σχεδιάστηκε δεν πήγε. Για την ακρίβεια συνέβη το αντίθετο και τα αρχικά πλάνα κάηκαν στην πυρά, μιας και οι τραυματισμοί δεν επέτρεψαν ποτέ στον Ολυμπιακό να παίξει όπως τον σχεδίασε ο «μαέστρος» του.

Ο Γουόκαπ με τον Παπανικολάου ξεκίνησαν τη σεζόν στα… κόκκινα, προερχόμενοι από τη Μανίλα, ο Γουίλιαμς Γκος απείχε στο ξεκίνημα. Οι Φαλ και Μιλουτίνοφ παρουσίασαν προβλήματα τραυματισμών, τόσα που χρειάστηκε να έρθει η ενίσχυση του Μόουζες Ράιτ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε προστεθεί άλλο ένα κομμάτι στους ψηλούς, ο Φίλιπ Πετρούσεφ.

Ο Μήτρου Λονγκ ήρθε και αυτός για μία έξτρα λύση στην περίμετρο, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα. Ακόμα και έτσι ο Ολυμπιακός άντεξε τις κακουχίες της σεζόν και παραμένει στην κορυφογραμμή. Στο ένατο Final Four, όπως ανέφεραν και οι πρόεδροί του, με το σύστημα των best of five. Και το μπάσκετ του Μπαρτζώκα στην πρώτη γραμμή, να δείχνει τον δρόμο. Έναν διαφορετικό δρόμο. Τον δικό του δρόμο!

image

Η προσαρμογή

Καλώς ή κακώς η αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοβ και το… διαζύγιο με Κώστα Σλούκα, ήταν γρίφοι που έψαχναν απαντήσεις, αφού ως αυτοτελή γεγονότα δημιουργούσαν ένα κενό σε σχέση με την απόλυτη περσινή σεζόν. Με τον Μπαρτζώκα να συνεχίζει να πιστεύει σε αυτό που έχει στο μυαλό του.

Στο μπάσκετ της αέναης κίνησης μακριά από την μπάλα, της δημιουργίας από όλους, της ισότητας. Ανεξαρτήτως από τα… γρανάζια που απαρτίζουν τη μηχανή. Το μπάσκετ του Μπαρτζώκα, που είναι ικανό να καλύψει το gap εκατομμυρίων και να κάνει άπαντες στο παρκέ να φαίνονται πολύ καλύτεροι.

Γιατί ο αντικατοπτρισμός μέσω της ομάδας τους δείχνει όλους «ψηλότερους», λαμπερούς. «Είναι ο κορυφαίος προπονητής της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Βλέπετε τι μπάσκετ παίζει ο Ολυμπιακός και με τι αντιξοότητες» ανέφεραν οι Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος αμέσως μετά τους πανηγυρισμούς.

Ο σεβασμός κερδίζεται άλλωστε. Και ο Μπαρτζώκας δεν τον έχει απλώς κερδίσει. Νιώθει το δέος των φίλων του Ολυμπιακού να του γεμίζει τα κύτταρα με αδρεναλίνη και αυτοπεποίθηση σε κάθε εμφάνισή του στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Με το χειροκρότημα να γίνεται διαρκώς πιο εγκάρδιο και έντονο. Ολοένα και πιο έντονο για να χωρέσει μέσα του την αναγνώριση στη σπουδαία δουλειά, που φέρνει χαρές και επιτυχίες με έναν τρόπο μοναδικό στην Ευρώπη.

image

Η δυσκολία της παραμονής στην κορυφή

Βελτίωση. Αλλαγές. Προσαρμογή. Και παραμονή τελικά στο κορυφαίο επίπεδο της Ηπείρου. Ο 58χρονος κόουτς πρόλαβε να δείξει δείγματα της δουλειάς προτού πιάσει λιμάνι και αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης το 2013. Έντεκα χρόνια αργότερα, ο ίδιος προπονητής παραμένει στην κορυφή. Δεν είναι μόνο η δυσκολία του να διατηρηθείς ανάμεσα στους κορυφαίους αλλά και ο τρόπος.

Ο Μπαρτζώκας παραμένει στην πρώτη γραμμή, διδάσκοντας στις ομάδες του ένα παιχνίδι μοναδικό. Τον Ολυμπιακό του, τον αναγνωρίζεις ακόμα και αν εμφανιστεί χωρίς τα «ερυθρόλευκα». Και θα τον αναγνωρίσουν άπαντες στο Βερολίνο, εκεί όπου θέλει να διεκδικήσει ξανά, αυτό που έχασε στις ίντσες το 2022 και το 2023.

Οι «ίντσες» του Πατσίνο απ’ το «Any given Sunday» που δεν ήρθαν ποτέ στο μέρος του, τα περασμένα δύο έτη. Ο Ολυμπιακός έπεσε, «πληγώθηκε», γιάτρεψε τα τραύματά του και προχώρησε, με το κεφάλι ψηλά. Παραμένοντας η ίδια… πεινασμένη αγέλη που δε θέλει κανείς να συναντήσει στο διάβα του.

Με το μεγαλύτερο plot twist που «σκάρωσε» τελικά ο Μπαρτζώκας, να είναι αυτή η παραμονή στην κορυφή. Όλα πήγαν όπως είχαν σχεδιαστεί. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Final Four. Ξανά. Για τρίτη διαδοχική χρονιά!

@Photo credits: eurokinissi